Triggerpoint therapie

Eerste bezoek

Komt u voor de eerste keer voor een Triggerpointbehandeling? Download dan HIER het intake formulier en neem het mee naar uw bezoek.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen.
Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging, stress of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan.

Hoe ontstaan triggerpoints precies?

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In de normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken (zie A). Wanneer een overbelaste spier door een microscoop wordt bekeken, blijkt dat een aantal spiervezels op een bepaald punt meer zijn samengetrokken dan in het omringende gebied (zie B). Hierdoor ontstaat een lokale verdikking en slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven. Dit zijn triggerpoints. Triggerpoints houden het overige deel van de spiervezel op grote spanning (zie C). Dit veroorzaakt het stijve gevoel in een spier.

Het uitstralingsgebied

Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de kleine bilspier, veroorzaakt een pijn die uitstraalt tot in de enkel. En veel spanning in de monnikskapspier, kan leiden tot hoofdpijn (zie plaatje). Ook kan het voorkomen dat uw therapeut een spier bij uw schouderblad behandelt, terwijl u dit in de uw arm voelt. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Door deze kennis blijken een hoop “vage” pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.

De 5 verschillende stadia van triggerpoints

Stadium 1 – U vindt een klein kabeltje/snaartje in uw spier
Er ontwikkelt zich een strakke band in de spier, ook wel “taut band”genoemd. Deze voelt aan als een snaartje en wordt veroorzaakt door een groep spiervezels en het omliggende bindweefsel.

Wat moet u doen?
Een snaartje in uw spier is zeker geen reden tot paniek. Zie het als een signaal van de spier die aangeeft dat u soms wat te veel of te weinig van de spier vraagt. We kunnen u adviseren gezond te eten, aanhoudende stress te voorkomen, verantwoord te bewegen en niet te lang achter elkaar te zitten.

Stadium 2 – U ervaart stijfheid in delen van uw lichaam
Een Latent Triggerpoint stadium 2 geeft stijfheid en kan de mobiliteit van de spier beïnvloeden. Bij druk geeft het Triggerpoint pijn op de plek zelf.

Wat moet u doen?
Heeft u een Triggerpoint in stadium 2, dan is dat zeker geen reden tot paniek. Uw lichaam is waarschijnlijk wel minder soepel dan het zou kunnen zijn. We kunnen u adviseren gezond te eten, aanhoudende stress te voorkomen, wat vaker de fiets te nemen of een stuk te gaan wandelen.

Stadium 3 – U ervaart algemene stijfheid in uw lichaam
Een Latent Triggerpoint stadium 3 geeft stijfheid en kan de mobiliteit van de spier beïnvloeden. Bij druk geeft het Triggerpoint pijn op de plek zelf en in (een deel van) het specifieke uitstralingsgebied.

Wat moet u doen?
Heeft u een Triggerpoint in stadium 3, dan is het verstandig preventieve maatregelen te gaan treffen. Uw zou wellicht meer aandacht aan uw lichaam mogen besteden, door bijvoorbeeld meer te variëren in activiteiten. Zorg dat u regelmatig even uit uw stoel komt om uw houding te veranderen en neem meer tijd voor uzelf om te ontspannen.

Stadium 4 – U ervaart regelmatig pijn
Een Actief Triggerpoint stadium 4 geeft spontaan pijn/last. Deze kan worden geprovoceerd door druk en is dan herkenbaar vanuit momenten in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld tijdens inspanning, na een dag computerwerk of juist bij het wakker worden.

Wat moet u doen?
Heeft u een Triggerpoint in stadium 4, dan is het verstandig maatregelen te gaan treffen. Uw zou wel wat meer aandacht aan uw lichaam mogen besteden. We adviseren u eens langs te gaan bij een therapeut die u gericht advies kan geven voor uw situatie. Mogelijk brengen een aantal behandelingen u weer uit de gevarenzone. Ook voor u gelden de volgende adviezen:
•    varieer in activiteiten;
•    kom regelmatig uit uw stoel;
•    neem meer tijd voor uzelf om te ontspannen.

Stadium 5 – U heeft constante pijn die uw leven beïnvloed
Een Actief Triggerpoint stadium 5 geeft constante/chronische pijn/last. Deze kan worden geprovoceerd door druk en is dan herkenbaar vanuit het dagelijkse leven.

Wat moet u doen?
U bent waarschijnlijk al minstens een keer bij uw huisarts geweest. Wellicht bent u zelfs al eens doorverwezen naar een specialist en heeft deze een diagnose kunnen stellen. Het is aannemelijk dat er meerdere Triggerpoints betrokken zijn bij uw pijnklachten. Uw pijnklachten kunnen worden veroorzaakt door het Myofaciaal Pijnsyndroom.

In dit stadium is het wellicht een idee eens een Triggerpointtherapeut te bezoeken.